subota, 2. travnja 2016.

AFRIČKI TVORIĆ-ČUPAVA I RAZIGRANA ŽIVOTINJICA, PREDIVAN LJUBIMAC ZA VAŠ DOM.

AFRIČKI TVORIĆ-ČUPAVA I RAZIGRANA ŽIVOTINJICA, PREDIVAN LJUBIMAC ZA VAŠ DOM.
Feretke – spretne, radoznale, inteligentne i razigrane
Feretke su razigrani i nestašni kućni ljubimci. Njihov veseli karakter privlači sve veći broj ljubitelja životinja, pa ne čudi podatak da su u Americi feretke najpopularniji ljubimci poslije pasa i mačaka.
TJELESNE KARAKTERISTIKE
Feretke pripadaju porodici divljih krznašica. Porjeklo vode od evropskih tvorova, a pripitomljene su prije skoro dvije i po hiljade godina. Tijelo je vitko i duguljasto, a mogu da narastu i do 60 cm, uključujući i rep (13 cm). Mužjaci su krupnije građe u odnosu na tanane i elegantne ženke. U proseku teže od 0,7 – 2 kg. Krzno je mekano na dodir, a najčešće je braon, crne, bijele ili kombinovane boje. Njuška je uska i ide u blagi špic. Boja njuške je najčešće bijela, a dlaka oko očiju je najčešće crna i formira krugove, pa im to daje posebno simpatičan izgled. U prirodi, ali i kućnim uslovima mogu da žive od 5 do 10 godina.
Feretke veći dio dana provedu spavajući, ali ostatak vremena su vrlo aktivne, razigrane i radoznale, zato im je potreban veliki, komforan kavez. Minimalne dimenzije kaveza za jednu feretku su 80 x 50 x 60 cm, a ako ih drzite u paru duplo veći. Što više prostora za igru to će vaše feretke biti srećnije. U boljim pet radnjama možete kupiti viseće ležaljke na kojima će feretke spavati, ali i najobičnije ćebence će poslužiti. U kavez stavite posudicu sa svježom vodom i hranom koja mora da bude lako dostupna. Ne zaboravite da ubacite posudu za obavljanje nužde, koju možete napuniti pjeskom ili posipom za mačke. Feretke vole da se zabavljaju pa im ubacite igračkice, tobogan i tunele za provlačenje.
Feretke su mesojedi, pa njihova ishrana treba da bude bazirana na proteinima. Možete kupiti hranu specijalno namjenjenu za feretke ili visoko kvalitetnu hranu namenjenu za mačiće. Izbjegavajte hranu koja sadrži žitarice, jer ove životinje loše vare vlakna. Možete ih hraniti ćuretinom, piletinom ili zečetinom, prokuvanoj na vodi bez dodatka začina, ili sirovim mesom. Voće (banana, jabuka, dinja) konzumiraju svježe, ali je dovoljno jednom nedeljno. Njihov jelovnik povremeno možete obogatiti prepeličjim jajima i maslinovim uljem. Nikako im nemojte davati hranu ili poslastice za pse jer nemaju odgovarajuću nutritivnu vrednost. Iako su feretke sladokusci strogo izbjegavajte davalje grickalica i slatkiša jer škode njihovom zdravlju. Posudicu sa hranom čistite svaki dan, a voda mora da bude svježa.
Feretke spavaju od 16-18 sati dnevno i odlični su ljubimci za vlasnike koji su dugo van stana.
Preostalo vrijeme provode u raznim igrarijama i tada počinje „prava predstava“. Ne puštajte ih po stanu bez nadzora jer su vrlo radoznale i vole da grickaju gotovo sve na šta naiđu. Vole igre skrivanja i zadirkivanja, a uvijek su u interakciji sa vlasnikom. Nemojte se iznenaditi ako neki lični predmet pronađete u njihovom skrovištu u kavezu jer feretke obožavaju da skupljaju i sakrivaju stvari. Vlasnici moraju da imaju u vidu da feretke grizu, a ujed može biti poprilično bolan. Zato ih treba odvikavati od ove navike. Koristite rukavicu i budite strpljivi, a uloženi trud će se isplatiti.
Feretke su drušvene životinje pa se dobro slažu sa drugim feretkama, pa čak i mačkama i psima. Ne mojte ih bez nadzora ostavljati sa pticama ili glodarima jer ih mogu tretirati kao plijen. Nisu pogodni ljubimci sa porodicu sa sasvim malom djecom.
Feretku koja je namjenjena da bude kućni ljubimac treba sterilisati/kastrirati da ne bi doslo do
zdravstvenih kompikacija usljed ne parenja. Rječ je o vrlo osjetljivim životinjama koje mogu oboljeti od štenećaka, smrtonosne bolesti protiv koje se moraju vakcinisati svake godine. Takođe, sklone su prehladama, a ako dolaze u kontakt sa drugim životinjama ili ih vodite u šetnju obavezna je vakcina protiv bjesnila. Loše podnose izrazito visoke ili jako niske temperature, pa je idealno da budu u klimatizovanoj prostoriji na prijatnoj sobnoj temperaturi. Feretke imaju izuzetno čvrst san iz kojeg ih nije lako probuditi i u fazama spavanja ne treba uznemiravati životinju.
Ako želite umiljatu i razigranu životinjicu, obožavaćete feretku!
Mnogi ljudi se, kada je u pitanju izbor kućnog ljubimca, često odlučuju za pse ili mačke. Međutim, ukoliko se malo bolje raspitate, videćete da pored njih možete da uzmete i mnoge druge umiljate životinje. Visoko na listi se definitivno nalazi i feretka - malo, razigrano čupavo stvorenje koje će vam brzo prirasti k srcu.
Feretke se brzo prilagođavaju okolini. Nećete imati problema da je takoreći izdresirate i vrlo lako ćete ih naučiti da koriste posip. Takođe se dobro slažu i sa drugim životinjama.
Potrebno je da imaju svoj kavez, ali ne mora da bude velik. One ionako većinu svog vremena provode van kaveza, šetkajući se po stanu.
Ne zahtevaju mnogo hrane, nemaju neprijatan miris i ne linjaju se mnogo, ali im je potrebno redovno četkanje. Što se kupanja tiče, dovoljno je 3-4 puta godišnje.
Iako znaju dugo da spavaju, kada su budne, veoma su razigrane. Ukoliko im uvrstite i neke igračkice, videćete koliko može da vam bude zabavno. Feretke generalno jesu kućne životinje, ali ukoliko poželite, slobodno možete da ih vodite napolje, u šetnju. Uzmite im odgovarajući povodac i uživajte u zajedničkoj šetnji.
Feretke su poprilično tihe životinje, a buku prave jedino kada su uplašene ili povrijeđene.
malo, razigrano čupavo stvorenje koje će vam brzo prirasti k srcu.
 OPAAA.


Nema komentara:

Objavi komentar