nedjelja, 10. travnja 2016.

Feretka kao kućni ljubimac-jeste li spremni za ove maze.

Feretka kao kućni ljubimac-jeste li spremni za ove maze.
Feretka ili afrički tvor (Mustella putorius furo) je naziv za domesticiranu podvrstu evropskog tvora (Mustella putorius). Feretke su dimorfični grabežljivci kod kojih su mužjaci veći od ženki. Obično imaju crnu, smeđu, bijelu i višebojnu dlaku, prosječno su dugi 51 cm, uključujući 13 cm dugi rep, teže između 0,7 i 2 kg, i imaju prosječni životni vijek od 7 do 10 godina.
Vjeruje se da su bili pripitomljeni prije 2500 godina, i to prvenstveno zbog lova na zečeve, odnosno njihovog uklanjanja kao poljskih štetočina. Danas se uglavnom drže kao kućni ljubimci. U SAD-u nalaze se na trećem mjestu po zastupljenosti kućnih ljubimaca odmah iza pasa i mačaka. One spadaju u domaće, a ne divlje životinje i ne smiju se puštati u prirodu jer u njoj neće sami opstati.
To su osjećajne i inteligentne životinje. Tvor se pridržava na način da se jednom rukom uhvati ispod prednjih nogu, a drugom rukom pridržavaju se zadnje noge. Prilaziti mu treba lagano i bez naglih trzaja i vike. Kad se privikne na vlasnika, sam će tražiti od vlasnika da ga mazi. Dok je tvor u rukama s njim se ne smije igrati, mora naučiti da su ruke mjesto za maženje i izmjenjivanje nježnosti. 
DRŽANJE I NAVIKE
Feretku treba držati u kavezu što veći to bolji. Idealne mjere kaveza su: 60x60x80 cm, može biti na jedan ili više spratova. Merdevine trebaju biti od drveta ili plastike. Nisu ljubimci koji mogu cijeli dan biti u kavezu. Na vrata kaveza obavezno se moraju staviti dodatne zaštitne bravice jer će inače tvor vrlo brzo pronaći način kako da otvori vrata . Kavez treba biti opremljen hranilicom, pojilicom (može i ona za glodare), WC-om, ležaljkom i ugodnim krevetom(od pamučne tkanine),tvor se voli uviti u nju.
 
Feretke su pametne zivotinje i treba ih učiti da nuždu obavljaju kao i mace u posebnu posudu za to namjenjenu-WC. Takođe se koristi i pjesak za mace. Ukoliko posudu ne koristi za obavljanje nužde, u pjesak je potrebno staviti komadić fekalije ili mokraće kako bi miris naveo tvora da ubuduće tamo obavlja nuždu.
IGRA I MAŽENJE
Feretke su lijepi, veseli i zahvalni kućni ljubimci, ne prave veliku buku, oglašavaju se vrlo tiho, ali su i velika odgovornost. Vrlo okretne, spretne i inteligentne životinje koje brzo uče. Njihovo držanje zahtijeva veliku pažnju, puno ljubavi, slobodnog vremena ali i novca. Ne preporučuju se kao kućni ljubimci djeci ispod 10 godina starosti, ljudima koji često nisu kod kuće i nemaju dovoljno slobodnog vremena. S feretkama se potrebno baviti i družiti, igrati i zabavljati. Svu vašu pažnju vratiće vam i više nego dvostruko, a ako imate više od jednog – veselju i zabavi nikad kraja.
Tvorovi spavaju od 16-20 sati dnevno što predstavlja njihovu normalnu životnu aktivnost. Ostatak vremena provode u igri i zabavi. Obožavaju igru i glupiranje. Odlični su u igrama skrivača, odnošenja i skrivanja raznih stvari do kojih dođu. Od svojih vlasnika traže uključenost u igru. Iz kaveza ih treba puštati svakodnevno na slobodu , najmanje 3 sata dnevno i s njima provoditi kvalitetno vrijeme.
 
Tvorovi su ludi za svim vrstama igračaka. Idealne igračke su: papirne vreće, razne kutije, loptice od špage, ping-pong i tenis loptice, razne igračke za mačke napravljene od tvrde plastike, skvičave igračke i slično. Tvorovi obožavaju igre skrivača i zadirkivanja i uključuju vlasnika u njihovu igru. Tvor se može naučiti i nekim trikovima kao što je da prosi, da se kotrlja ili da dođe na poziv . Za ovakvo učenje potrebno je vremena i puno nagrađivanja, ali isto će donIJeti veliko zadovoljstvo .
ISHRANA
Oni su mesojedi hranite ih sirovim ili kuvanim pilećim ili ćurećim mesom, to zavisi o tvoru i njegovim prehrambenim navikama. Mogu se hraniti hranom namjenjenom samo njima, takođe im mozete davati i kvalitetnu hranu za male mačiće. Bitno je da njihova hrana sadržti više masnoća (min 22%) i proteina (min. 34%). U ishrani se NE SMIJE koristiti hrana za pse,slatkiši, velika količina voća i mlijeko takođe treba izbjegavati. Sviježa voda i hrana trebaju im biti dostupne 24 sata. Kao nagradu, ali i za trening, koriste se razne poslastice ( koje nisu hrana i ne smeju se davati u velikim količinama) namijenjene njima, a u nedostatku mozete koristiti poslastice za mace. Kao i mace oni imaju potrebu da izbace dlaku pa koristite malt pastu.
Bilo koja promjena u njihovom ponašanju kao što su neaktivnost, odbijanje hrane ili promjene na krznu znak su da nešto nije u redu sa zdravljem životinjice i potrzite veterinara.Što se tiče zdravlja mogu oboljeti od ljudske gripe i prehlade, teško podnose vrućinu i najčešće njihove bolesti su: štenećnjak (100% smrtnost) zato ih obavezno vakcinišite, crijevna začepljenja (često pojedu ili progutaju nešto), bolesti nadbubrežne žlezde (Adrenal Gland Disease) i poremećaj šećera u krvi.Vakcinacija protiv bjesnila je potrebna samo ako ga nosite preko granice.
 VOLIMO SE.

Nema komentara:

Objavi komentar